Mijn opdrachtgever twijfelt of ze door willen met mij als coach. Hoe reageer ik daarop?

Hoe reageer ik daarop?

Mijn eerste vraag is dan: wat wil je bereiken met je reactie? En in het beantwoorden daarvan zitten verschillende ‘lagen’.

De actie-laag: het effect van jouw gedrag op het gedrag van de ander.

Maar ook een diepere laag (zijn- of ziel-laag): het effect van trouw zijn aan je eigen waarden en gevoelens en daar expressie aan geven, ongeacht het effect.

En iets daartussen in (actie-strategie laag), die gaat over: wat wil je uiteindelijk voor onderneming en relaties neerzetten als zelfstandig coach en wil je dan eigenlijk investeren in twijfelende opdrachtgevers, of je meer richten op dolenthousiaste mensen? Wetende dat op elk potje een dekseltje past… of ben je bezig met de hele wereld te vriend te houden, met als keerzijde dat je misschien inlevert op je eigenheid?

Elk van deze vragen kan je in supervisie of coaching onderzoeken.

De actie en actie-strategie laag leent zich goed voor supervisie. Ik kan bijvoorbeeld een verhaal delen van een coachklant die met mij het traject wilde beëindigen, en omdat ik haar daarin volledig respecteerde en alleen maar doorvroeg over hoe het voor haar was dat we nu afscheid namen, ook van de hoop die ze misschien had gehad bij het traject, haar diepere vertrouwen eindelijk kreeg. Het diepere vertrouwen dat bij haar al lang geleden beschadigd was geweest, dat mensen uiteindelijk niet voor haar kozen, maar voor hun eigen belang. Dus wat is de vraag achter zo’n twijfelende opdrachtgever?

De diepste laag past goed bij coaching. Interessant reflectiemateriaal voor deze laag is dan bijvoorbeeld deze column over de vraag: coach jij vanuit ego of vanuit ziel?

De Ondersteen

Persoonlijke coaching, teamcoaching en trainingen voor ervaren professionals, managers en duurzame doeners. Meer wat je echt wilt!

De ondersteen is in 2011 opgericht door coach en opleider Manu Busshots en werkt met een vaste kern ervaren andere coachprofessionals.