Hoe kom ik van mijn onzekerheid af?

Welke onzekerheid?

Veel mensen zijn onzeker en onzekerheid heeft ook functies: het kan de tegenhanger van roekeloosheid of de basis voor zorgvuldigheid zijn. Dus als je bij mij als coach zou komen met deze vraag, zou ik eerst meer van je willen horen. Wat bedoel jij met onzekerheid? Waar ben je onzeker over? Wat zou het je opleveren als je daarvan af was?

Bij sommige van mijn klanten gaat het om een gebrek aan lef en daadkracht om dat te doen wat ze echt willen. Bij anderen gaat het juist over de twijfel: wat wil ik nu echt? Laten we voor dit blog aannemen dat het gaat om nog vorm van onzekerheid: de persoonlijke stevigheid missen om jezelf te uiten. Te zeggen en doen wat je echt vindt, in het bijzijn van (sommige) anderen.

Meer zelfvertrouwen en persoonlijke stevigheid

Hoe kom je van die onzekerheid af? Hoe kan je meer zelfvertrouwen en persoonlijke stevigheid ontwikkelen?

Het eerste waar ik dan bij stilsta is hoe het eigenlijk voelt om tegen jezelf te zeggen ‘dat je ergens vanaf wilt’. Je voelt iets, maar vind van jezelf dat je het niet mag voelen. Wat doet dat met je zelfvertrouwen? In een werkvorm die ik gebruik, kan je ook fysiek ervaren dat je stevigheid verandert als je tegen jezelf zegt dat wat jij voelt en denkt, niet ok zou zijn.

Ja, ik mag niet oordelen dus, maar wat dan wel? Hoho, niet zo snel, want je oordelen veroordelen is vuur met vuur bestrijden. Het is hetzelfde spelletje op een andere laag van je bewustzijn. Een kritische houding naar jezelf, met als effect dat je bang kan worden voor het oordeel (‘zie je, nu zit ik weer te oordelen, dat helpt dus niet, ik doe het fout’). En door die angst verlies je stevigheid.

Oordelen is ok?

Dus oordelen is ok? Ik wilde toch meer zelfvertrouwen en stevigheid, en oordelen hielp toch niet? Klopt, en het oordeel over het oordeel dus ook niet. Het alternatief is het onderzoek van het oordeel en de angst: welke goede bedoeling en functie zit hierachter? En compassie voor het oordeel en de angst. Geen afwijzing, maar omarming. “Lief oordeel, dank je wel dat je mij probeert te beschermen voor … . Dat heb je vaak ook goed gedaan. Ik ben nu aan het leren dat op een andere manier voor elkaar te krijgen, wil je me daarvoor de ruimte geven?” Misschien dat deze zinnen niets bij je raken, of zelfs tegenzin oproepen. Het is dan ook belangrijk om in coaching je eigen houding en bijbehorende zinnen te zoeken. Zodat het oprecht en concreet genoeg voor jou werkt. Praten tegen onszelf doen we toch wel, dan kan je maar beter bewust een manier zoeken die een beter effect heeft op je stevigheid! De kapstok voor dit zoekproces die ik vaak geef zijn de vier stappen van zelfkompassie zoals ik die ook beschrijf in mijn boek ‘Je eigen managementcoach. Leid jezelf naar meer voldoening en succes.’

Ken en vertrouw je jezelf?

De basisgedachte voor ontwikkelen van persoonlijke stevigheid en zelfvertrouwen is of je jezelf goed genoeg kent en kunt vertrouwen. Als je weet hoe je zal reageren in moeilijke situaties, bij tegengas, en je hoeft in ieder geval voor jezelf niet bang te zijn, sterker nog: je verwacht dat je jezelf zal helpen, en weet ook hoe, dan kan je met meer vertrouwen uitdagingen aan.

Dus bied ik als coach oefenen, zelfreflectie, oprechte feedback en een consequente aanmoediging om jezelf te helpen/liefdevol te benaderen.

De Ondersteen

Persoonlijke coaching, teamcoaching en trainingen voor ervaren professionals, managers en duurzame doeners. Meer wat je echt wilt!

De ondersteen is in 2011 opgericht door coach en opleider Manu Busshots en werkt met een vaste kern ervaren andere coachprofessionals.