Over de Ondersteen

De Ondersteen is in 2011 opgericht door mij, Manu Busschots, en ik ben  sinds 2007 professioneel coach en opleider van coaches. Ik ben zeker niet de zoveelste die zichzelf trainer en coach noemt. Hieronder lees je daar meer over.

“Senioriteit is open en eerlijk durven zijn over wat werkt en wat klopt.”

Over Manu

 

Ik ben Manu Busschots, oprichter en eigenaar van De Ondersteen. Ik ben zeker niet de zoveelste die zichzelf trainer en coach noemt. Denk aan:

 • Drs. arbeids- en organisatiesociologie en propedeuse bedrijfskunde. Daarna vele praktijktrainingen, van therapeutisch tot vergadertechnieken.
 • Opleider van coaches via de SchoolvoorCoaching en Intercoach.
 • Auteur van het boek Je eigen managementcoach. Leid jezelf naar meer voldoening en succes en vele artikelen over coaching.
 • Erkend loopbaanprofessional via het NOLOC, erkend trainer via het CRKBO.
 • Professioneel coach sinds 2007, eigen praktijk sinds 2011.

Tot slot ook: Levenservaring. Onder meer vader van drie kinderen, sinds 1996 bij mijn vrouw. En een gezin van herkomst, waardoor ik veel emotionele en sociale vaardigheden later ontwikkeld heb. Geboren in 1977. Ondernemer en auteur. Mensen noemen mij vriendelijk, rustig, deskundig en doortastend.

Wil je meer weten? Bekijk dan mijn LinkedIn profiel, misschien heeft iemand van jouw relaties wel eens met mij gewerkt? Of lees onderaan nog meer over mijn drijfveren en waarden. Of neem contact op voor een vrijblijvende kennismaking.

 

Mijn stijl, hoe mensen mij ervaren

 

In de loop der jaren heb ik heel vaak feedback ontvangen van deelnemers in mijn trainingen en persoonlijke coaching klanten.

 

Zij zeggen:

  • Deskundig. “Weet wat hij doet en wat er nodig is, soms verrrassend.”
  • Vriendelijk. Ik ben mild en nieuwsgierig, begripvol voor wat niet lukt of lastig is.
  • Doortastend. Ik stuur het gesprek bij als het wezenlijker en dieper kan worden. “Scherpe observator, trefzeker”.
  • Rustig. Bij mij ervaar je ruimte en soms verdieping door vertraging.
  • Betrokken. Ik zal altijd mijn best doen voor je. “Ik vond je inspirerend, aanmoedigend, altijd kijkend naar wat er wel kan.”

 

 

 

 

Deskundigheid. Auteur van…

Van de volgende boeken, hoofdstukken en artikelen ben ik auteur of co-auteur. Door het schrijven verdiep ik mijn vakkennis en deel ik deze met anderen.

Coaching en management:

Klimaatpsychologie en deep change:

Je vindt meer publicaties (columns, blogs en e-books) op de inspiratiepagina.

Het verhaal en de visie

 

De Ondersteen

De Ondersteen als bedrijfsnaam staat symbool voor: de onderste steen boven halen. Voor werken aan de basis, het fundament van je ervaring, je handelen en je succes.

En voor de visie dat het leven niet 100% maakbaar is. Je hebt te maken met een stroom die op je afkomt. Als een steen in een rivier. Door daar op een bepaalde manier mee om te gaan (verantwoordelijkheid en bewustzijn), maak je zelf ook een soepele stroom óf draaikolken. De ondersteen ligt goed, als hij stevig zijn eigen plek kan innemen, en niet onnodig vecht tegen de stroom, terwijl het soepel stroomt.

Daarnaast durf ik bij de Ondersteen ook een dondersteen te zijn. Soms creatief of met lef datgene aan te bieden wat ongevraagd, maar wel helpend is.

Wat werkzaam is …

Bij mij geen abstracte modellen die slim overkomen, maar die niets veranderen de volgende keer als je met je moeilijke collega werkt, of die op de achtergrond verdwijnen als je hectiek overdag en bankhangen ‘s avonds hebt.

Wel een spiegel voor je blinde vlekken. No-nonsense & resultaatgericht: waar gaat het écht om?

Met liefde en begrip voor alles wat ons mens maakt.

Drijfveren, waarden en
energie-gevers

 

Ik heb in 2011 gekozen om ondernemer te worden, omdat ik gezinsleven, werken en maatschappelijk actief zijn graag combineer. Ambitieus én waarden gedreven leven zijn belangrijk voor me.

Ik ben sinds 1996 samen met mijn vrouw en we hebben een prachtige oudste zoon (2009), dochter (2011) en jongste zoon (2013). We wonen in Apeldoorn (en daarvoor in Voorschoten en Leiden).

Ik kan echt zeggen dat ik van mijn hobby mijn werk heb gemaakt.

Ik leef en werk vanuit de volgende overtuigingen en waarden:

 • Je hebt altijd invloed.
 • Je kan altijd kiezen voor liefde.
 • We zijn diep verbonden met onze leefomgeving. Laten we goed voor onszelf zorgen.

Vanuit die laatste overtuiging heb ik in 2016 Stichting Klimaatgesprekken opgericht en doe ik nu, naast de Ondersteen, ook het werk van de Deep Change Academy.

Ik vind uitdaging in onduidelijkheid of hardnekkigheid. Het zou niet de eerste keer zijn dat ik de tweede of derde coach of therapeut ben op iemands levenspad of bij een team. Avontuur en leergierigheid zijn belangrijk voor me.

De boodschap van mijn moeders leven is: regel het goed voor jezelf. De boodschap van mijn vaders leven: laten we lief zijn voor elkaar. Ik ben, net als jij, meer dan een unieke combinatie van die twee. Mijn boodschap is misschien wel: wees lief voor jezelf. Onze drie kinderen kunnen me later vertellen, welke boodschap ik écht geleefd heb.

Tot slot geeft de natuur mij energie en inspiratie, net als mooie muziek en de ‘menselijke ontmoeting’ in literatuur, foute tv-programma’s of boeiende documentaires.

Geef me de kalmte om te accepteren wat ik niet kan veranderen,

de moed om te veranderen wat ik kan veranderen,

en de wijsheid om het verschil te kennen.

 (verschillende wijsheidstradities)

– Openingsquote uit mijn boek

Professioneel, betrokken en van hoge kwaliteit

Professioneel

De Ondersteen werkt professioneel met privé gegevens. Hiervoor hebben wij een algemene AVG proof privacy werkwijze en we maken per opdracht eventueel aanvullende afspraken, zodat wat vertrouwelijk is, ook vertrouwelijk blijft.

Daarnaast hanteren wij voor opdrachten de NOLOC voorwaarden, wat betekent dat wij ons gecommitteerd hebben aan een gedragscode en daar bij een onafhankelijk orgaan op aan te spreken zijn bij onvrede.

Annuleringsvoorwaarden zijn helder benoemd per opdracht.

Uitgangspunt is dat wat u redelijkerwijs zou verwachten, ook mag verwachten.

Betrokken

Mensen met wie ik gewerkt heb, daar blijf ik betrokken bij. 

Je krijgt:

 • Altijd de kans om even te bellen. Klanten en ambassadeurs zitten vooraan in mijn agenda en soms vraag ik er ook zelf naar.
 • Een persoonlijk bedankje als dankzij jouw tip mensen met de Ondersteen willen kennismaken en daarna klant worden.
 • Een paar keer per jaar inspiratiemails, met mooie gedichten, filmpjes of andere dingen.
Kwaliteitsbelofte
 • Ruime ervaring. Ik, of de mensen naar wie ik doorverwijs, heb jarenlange ervaring van tevreden klanten. 
 • Hoge ambitie. Ik ga ervoor dat je doel minstens goed, maar liever nog zeer goed wordt behaald. Ik zal daar ook actief naar vragen, hoe tevreden je bent ten opzichte van het vooraf bepaalde doel. 
 • Samen slimmer en scherp. Ik ben lid van diverse intervisie netwerken, waardoor ik bij uitdagende klantvragen, goed scherp gehouden kan worden door andere professionals.

Elke maand mijn reflectieflits ontvangen?

De reflectieflits is mijn persoonlijk getinte nieuwsbrief, met tips en inspiratie voor duurzame doeners. Hij verschijnt 1 x per maand, voor ruim 600 abonnees.