De Ondersteen

Toegewijd coach en trainer sinds 2007

Manu Busschots

Ik ben Manu Busschots, coach, trainer en eigenaar van De Ondersteen. Ik ben zeker niet de zoveelste die zichzelf trainer, coach noemt. Denk aan:

 • Drs. arbeids- en organisatiesociologie en propedeuse bedrijfskunde. Daarna vele praktijktrainingen, van therapeutisch tot vergadertechnieken.
 • Opleider van coaches via de SchoolvoorCoaching en Intercoach.
 • Auteur van het boek Je eigen managementcoach. Leid jezelf naar meer voldoening en succes en vele artikelen over coaching.
 • Erkend loopbaanprofessional via het NOLOC, erkend trainer via het CRKBO.
 • Professioneel coach sinds 2007, eigen praktijk sinds 2011.

Tot slot ook: Levenservaring. Onder meer vader van drie kinderen, sinds 1996 bij mijn vrouw. En een gezin van herkomst, waardoor ik veel emotionele en sociale vaardigheden later ontwikkeld heb. Geboren in 1977. Mensen noemen mij vriendelijk, rustig, scherp en doortastend.

Wil je meer weten? Lees gerust even verder, of zullen we (vrijblijvend) kennismaken?

dON_button CONTACT

Misschien ken je al iemand die mij kent? Zoek mijn naam op bij LinkedIn en dan zie je wellicht meteen iemand uit jouw netwerk die mij kent.

Uitgebreider profiel:

Vakmanschap: certified coach en ervaren trainer

Ik ben Certified Coach, door middel van een assessment en klanttevredenheids-onderzoek bij ST!R. In 2009 was ik de jongste van Nederland die dit behaalde. Bovendien ben ik Erkend Loopbaanprofessional, via het NOLOC, dat elke 3 jaar vernieuwd moet worden door aan te tonen welke training ik zelf volg. Vakmanschap vind ik belangrijk. In 2005 behaalde ik de trainerscertificering van Dale Carnegie. Daar kwam sinds 2007 het opleiden in coachvaardigheden bij SchoolvoorCoaching bovenop. Ik ben nog steeds onderdeel van het kernteam van SchoolvoorCoaching. Inmiddels heb ik honderden oud deelnemers en ik ben ook getoetst en geregistreerd door het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs. Ik heb een achtergrond als organisatiesocioloog en in 2013 verscheen mijn boek Je Eigen Managementcoach. Leid jezelf naar meer voldoening en succes (Pearson). Op LinkedIn staat meer werkachtergrond, opleidingen en aanbevelingen van klanten.

Persoonlijkheid en ervaringsdeskundige

Maar wie ik ben, is natuurlijk door veel meer gevormd dan door werken en collega’ s. Ik bezocht ruim 35 landen, woonde op 8 plaatsen, naturaliseerde van Belg in Nederlander en studeerde in Canada, omdat ik geniet van verruiming van mijn ‘waarheden’ en afwisseling. Ook in mijn werkervaring heb ik tientallen organisaties van binnen uit meegemaakt. Vanaf mijn eerste werkdag als management trainee, ben ik gecoacht en getraind op persoonlijke ontwikkeling (Wie ben je? Wat kan je? Wat wil je? En waar kan je dat halen? Waren de vier centrale vragen in mijn eerste 2 jaar werken) en dat liet me nooit meer los.

Het ging voor mij veel verder dan werk. Ik heb het nodige meegemaakt in mijn leven, gebeurtenissen die aanzetten tot keuzes en ontwikkeling – soms pijnlijk en soms prachtig.

Stijl

Mijn stijl is diepgaand, onderzoekend, intuïtief en betrokken. Eerlijk, maar mild. Direct diep en intens rustig. Ik doorgrond mensen en situaties, en durf dan te doen wat nodig is. Trefzekere vragen of observaties.

Bij mij geen abstracte modellen die slim overkomen, maar die niets veranderen de volgende keer als je met je moeilijke collega werkt, of die op de achtergrond verdwijnen als je hectiek overdag en bankhangen ‘s avonds hebt. Wel een spiegel voor je blinde vlekken. No-nonsense & resultaatgericht: waar gaat het écht om?

Met liefde en begrip voor alles wat ons mens maakt. 

Visie

De naam Ondersteen zegt veel over mijn visie en stijl. Het staat symbool voor:

De onderste steen boven halen. Voor werken aan de basis, het fundament van je ervaring, je handelen en je succes.

En voor de visie dat het leven niet 100% maakbaar is. Je hebt te maken met een stroom die op je afkomt. Als een steen in een rivier. Door daar op een bepaalde manier mee om te gaan (je eigen aandeel), maak je zelf ook een soepele stroom óf draaikolken. De ondersteen ligt op zijn plek, als hij stevig zijn eigen plek kan innemen, en niet onnodig vecht tegen de stroom.

Openingsquote uit mijn boek:

Geef me de kalmte om te accepteren wat ik niet kan veranderen,

de moed om te veranderen wat ik kan veranderen,

en de wijsheid om het verschil te kennen.

 (verschillende wijsheidstradities)

Drijfveren en waarden

Ik heb in 2011 gekozen om ondernemer te worden, omdat ik vaderschap, werken en maatschappelijk actief zijn graag combineer. Ambitieus én waarden gedreven leven zijn belangrijk voor me.

Ik ben sinds 1996 samen met mijn vrouw en we hebben een prachtige oudste zoon, dochter en jongste zoon. We wonen in Apeldoorn (en daarvoor in Voorschoten en Leiden). En één werkmiddag per week ben ik met de kinderen.

En ik heb dus ook een prachtig eigen bedrijf dat ik koester, omdat ik hou van het werk dat ik doe. Ik kan echt zeggen dat ik van mijn hobby mijn werk heb gemaakt. Gezin, vrijwilligerswerk en ondernemen lopen vrij naadloos in elkaar over.

Bovenaan mijn waardenlijstje staan:

 • Je hebt altijd invloed. Op je verleden, je toekomst en de ander. Je hebt geen 100% controle over wat je overkomt, maar wel over hoe je ermee omgaat. Er is zoveel prachtigs bekend en te doen om je eigen leven mooier te maken! Als ik bijdraag aan het vergroten van die eigen invloed (dus ook: vrijheid, autonomie, ontspanning), voel ik me geweldig en voldaan!
 • Lief zijn kan altijd. Altijd. Het is nooit te laat om een gelukkige jeugd te hebben, geen conflict hoeft te blijven bestaan, je kan mensen in beweging krijgen met ‘de kracht van zacht’. De ontwikkeling van allerlei hartvaardigheden die helpen bij liefdevol leven doet mijn hart sneller kloppen.
 • Zorgen voor onze leefomgeving. Ik geloof dat we in een unieke tijd leven. Niet van crisis, maar van transformatie. Voor het eerst lopen we als mensheid letterlijk tegen de grenzen van wat de aarde aankan, waardoor ook oude paradigma’s zoals ‘veroveren’, ‘leeghalen’ en ‘weggooien’ niet meer werken. Vanuit optimisme en verbondenheid versterk ik met hart en ziel: duurzaamheid, circulaire economie en transformationeel leiderschap . Vanuit die waarden heb ik in 2016 Stichting Klimaatgesprekken opgericht.

Ik vind uitdaging in onduidelijkheid of hardnekkigheid. Het zou niet de eerste keer zijn dat ik de tweede of derde coach of therapeut ben op iemands levenspad of bij een team. Avontuur en leergierigheid zijn ook belangrijk voor me.

De boodschap van mijn moeders leven is: regel het goed voor jezelf. De boodschap van mijn vaders leven: laten we lief zijn voor elkaar. Ik ben, net als jij, meer dan een unieke combinatie van die twee. Mijn boodschap is misschien wel: wees lief voor jezelf.

Onze drie kinderen kunnen me later vertellen, welke boodschap ik écht geleefd heb.

Tot slot geeft de natuur mij energie en inspiratie, net als mooie muziek en de ‘menselijke ontmoeting’ in literatuur, foute TV Programma’s of boeiende documentaires .

Zullen we kennismaken?

dON_button CONTACT

NOLOC erkend loopbaancoach   

En wie ben jij?

Manu Busschots

“Enorme hulp”, “Prachtige spiegel” en “Must have”

Mijn boek: Leid jezelf naar meer voldoening en succes. Je eigen managementcoach

 • Helpt om meer energiek en effectief te zijn
 • Vijf sterren recensies
 • 20 praktijkopdrachten

Gegevens blijven privé