De Ondersteen

Toegewijd coach en trainer sinds 2007

Kwetsbaarheid coachen

Laat de perfecte coach zijn los en werk vanuit echt contact.

Hoe ga jij om met kwetsbaarheid?

Er zijn altijd kwetsbare momenten in coaching. Jij of de ander blokkeert of valt stil.

 • Jij weet niet hoe je verder moet als coach, wordt onzeker of geraakt… je merkt dat je hard gaat werken, of dat het zwaar voelt.
 • Of die ander wil niet een laagje dieper komen, of blokkeert, terwijl dit wel nodig is (voor de gewenste beweging).

En dan? Word je kritisch op jezelf, of de ander? Onzeker? Blijf je de coachmethodiek gebruiken, ook al voel je in de onderstroom iets anders? Zeg of denk je ‘het is wat het is’?

Zo ja, dan kan de training Kwetsbaarheid Coachen je verrijken.

Training voor coaches die …

 • Willen leren over hun eigen kwetsbaarheid en hoe die vóór hun kan werken
 • Willen leren over het coachen van kwetsbaarheid bij de ander
 • Losser willen komen van theorie, technieken of methodes en meer gebruik willen maken van hun gevoel,  twijfels, levenservaring en speelsheid

In deze training sta jij als mens centraal. Daarom doet het er weinig toe of je nu net je coachopleiding gehad hebt, of al 10 jaar een eigen coachpraktijk hebt. Een opleiding en praktijkervaring wordt wel verwacht, omdat we onderzoeken hoe jij je thema’s als mens tegenkomt en kunt gebruiken in je rol als coach.

De training is geschikt voor mensen die veel 1op1 coachen en voor teamcoaches. Bij twijfel kan je altijd even contact opnemen.

Wat is kwetsbaarheid coachen en hoe belangrijk is het?

Kwetsbaarheid coachen is het contact aangaan over iets dat je normaal misschien niet deelt als je ‘professioneel’ wil zijn of vasthoud aan een coachtechniek. Als je kwetsbaar coacht, of de kwetsbaarheid van een ander coacht, dan ga je de spanning, onmacht en emoties die soms bij ontwikkeling horen ten volle aan. Dat vraagt lef en écht in contact zijn, met jezelf en de ander.

Kwetsbaarheid is een cruciale succesfactor in onze visie en ervaring. Onderzoek naar coaching toont keer op keer aan dat het contact tussen coach en gecoachte doorslaggevend is voor het resultaat. Onkwetsbaarheid is ook voor een deel uit contact gaan. Lencioni noemt onkwetsbaarheid de oorzaak voor gebrek aan vertrouwen in teams. Brené Brown beschrijft de kracht van kwetsbaarheid als volgt: ‘Rarely can a response make something better, what makes something better is a connection.’ En in ons gesprek met Adriaan Hoogendijk over kwetsbaarheid zegt hij: “professionele distantie is burn-out verwekkend.”

Hoe leren we?

In de training doen we veel ervaringsoefeningen. Deze gaan over contact en contract vanuit een open hart, over emotioneel en fysiek geraakt worden, over kwetsbaarheid en (zelf)compassie, over bezieling of bescherming (ego) en over angsten en schaduwkanten.

Je coacht, wordt gecoacht, en wordt op andere manieren uitgenodigd om tot de kern te komen. Zo krijg je doorleefde antwoord op vragen als: wat heb jij nodig voor de kwetsbare momenten? Wat helpt die ander om te openen en kwetsbaarheid te durven voelen?

Kwetsbaarheid coachen is niet de zoveelste vaardigheid als NLP, RET, GROW of zelfs niet systemisch werken. Het gaat voorbij methode en rollen. De ervaringen in de training, worden wel ondersteund door praktische modellen, die je bewust maken van wat er gebeurt, zicht geven op keuzes die je hebt en laten ervaren wat jij (anders) kunt doen.

Misschien denk je: maar dit zat ook in mijn coachopleiding: projecties, de dramadriehoek, et cetera. Of denk je: over die lastige momenten of klanten reflecteer ik in mijn intervisiegroep. Maar wij gaan geen theorie of casuïstiek bespreken, want kwetsbaarheid coachen gaat niet over wéten wat te doen, maar makkelijker voelen en ervaren wat nodig is in het moment en in het contact.

We werken met een vervolgdag, zodat je de nieuwe ervaringen in de praktijk kan brengen, voordat we er samen nog een dag aan werken.

Wat brengt de training je?

 • Je ervaart minder (vaak) zelfkritiek, twijfels en kwetsbaarheid als coach. Twijfels als “kan ik dat vragen of zeggen? of “was het wel goed genoeg?” nemen af.
 • Je hebt na coachgesprekken het gevoel dat je er alles aan hebt gedaan; niets hebt ingehouden. Je voelt meer ruimte voor eigenheid, emoties en speelsheid.
 • Je hebt nieuwe manieren om een laagje dieper te komen in coaching, echt contact te bevorderen. Ook als de ander zich moeilijk open stelt.
 • Je leert de waarde van jouw eigenheid en eigen verhaal voor anderen kennen

Deelnemen en praktisch

Deelname aan deze training van 3 dagen, inclusief lunches en hand-out met oefeningen, kost 500,- euro (ex. BTW) (Samen komen? Dan 450,- euro p.p.). De groep start bij 6 en is vol bij 12 deelnemers. Na inschrijving ontvang je een ontvangstbevestiging en voor aanvang ontvang je voorbereidingsvragen.

Deelname aan een inspiratiedagdeel kan tegen onkosten: 45 euro (ex. BTW)

Deelnemers krijgen ook de volledige audio-opnames van gesprekken over kwetsbaarheid en coaching met vakbepalende coaches in Nederland.

De training is in Amersfoort, op loopafstand van het station.

Wanneer is de training? Kijk daarvoor op het aanmeldformulier.

dON_button AANMELDEN

Heb je nog vragen over deze training?

Of wil je zeker weten of deze aansluit bij jouw vraag? Of dat jij je prettig voelt bij ons als begeleidende coaches? Laten we dan even contact hebben. Wij nemen graag de tijd om je beter te leren kennen om er zo samen voor te zorgen dat jij de beste keuze maakt. Stuur ons even een mail, en dan bellen we jou op een moment dat het uitkomt.

Ervaringen

 • Twee praktijkverhalen: 

Hanneke, die sinds 7 jaar werkzaam is als zelfstandig coach en trainer, was over haar rol als coach vaak onzeker, terwijl haar coachklanten heel tevreden waren. Door de training Kwetsbaarheid Coachen van De Ondersteen is ze nu minder bezig met ‘de perfecte coach zijn’ en geeft ze haar eigen ervaring en kwetsbare kant een plaats in haar coaching. En dat levert veel op! Ankie nam deel aan dezelfde training…lees verder over kwetsbaarheid coachen.

 • Quotes van deelnemers:

“Het onderwerp sprak me aan: hoe om te gaan met de lastige momenten? De training heeft me geleerd om dichter bij mezelf te komen en mijn eigen gevoel en wanneer dat interessant is voor de coachee en het proces” – Sander van Maurik, peoplemanager

“Ik zocht verdieping in coaching. Ik beveel de training aan door de grote impact. Ik heb echt geleerd hoe kwetsbaarheid een krachtbron is en dat het afwijzen van kwetsbaarheid alleen maar energie kost.” – Sytske van der Hoeven, controller

“Ik twijfelde: een training gericht op professional coaches, ik zelf als coachend leider. Of mijn deelname dezelfde toon en golflengte zou hebben als de overige deelnemers. Ik heb juist de diversiteit aan deelnemers als verfrissend en verdiepend ervaren. De training heeft me inzicht gegeven dat ik ook mijn eigen hobbels heb die mijn drijfveren en energie beïnvloeden: dat dit er ook mag zijn (geen oordeel, eigen kwetsbaarheid)  Merk ook dat ik dat nu benoem wanneer iets lastig is/voelt. Ook wanneer het te dicht mij mijzelf en mijn oordeel komt. Dat geeft mij ruimte (ben ook maar gewoon een mens……)” – Erica Fabrie-Dongelmans, Dienstmanager

“Ik heb nu meer bewustwording over wat mij kwetsbaar maakt als coach en wat ik daar zelf in deed en aan kan doen.” – Anoniem.

“Ik heb de dagen ook als erg helend ervaren, en heb al de hele week een diepe rust van binnen die wonderbaarlijk genoeg bij me blijft en dus de zelfkompassie nog niet (bewust) in hoeven zetten.” – Femke Sikkema, Coach en trainer.

Begeleidende trainers

Manu Busschots.

Wat ik opvallend goed aan jou vind is je enorme scherpte (in vragen, spiegelen) en wijsheid in combinatie met de warme en kwetsbare persoon die je bent. En dat je daarin heel congruent/echt bent, zowel in persoonlijk contact als via de mail/op papier”  – zelfstandig coach (anoniem)

Hanneke Bulthuis.

Bij jou had ik direct het gevoel dat ik alles tegen je kon zeggen en me volledig open kon stellen, iets wat ik normaal gesproken heel lastig vind. Je stelt scherpe vragen en bent confronterend op een prettige manier, zonder oordeel en zonder voorbehoud, waardoor je snel tot de kern doordringt. Je werkvormen zijn verrassend en zorgden ervoor dat ik steeds nieuwe dingen ontdekte over mezelf. – docent (anoniem)

De aanmeldpagina.