De Ondersteen

Toegewijd coach en trainer sinds 2007

Deep changemaker circles

Deep change? Waarover

Voor jou staat de vraag centraal: hoe kan ik op een manier die echt bij mij past mijn duurzame werk meer impact laten krijgen? Het is een vraag die je kan raken, want jij weet dat als het gaat om de planetaire grenzen de huidige verduurzaming tekortschiet. Er is deep change nodig: snel, breed en radicaal. Maar wat vraagt dit van jou? En hoe krijg je anderen ook aan boord? Want voor deep change heb je altijd meer mensen nodig en dat je zelf er 100% voor kan gaan.

Changemaker? Voor wie

De circles zijn voor iedereen die werkt aan de klimaattransitie. Een changemaker kan je zijn door voorop te lopen en initiatief te nemen, maar ook door ergens zo goed mogelijk uitvoering aan te geven of de beweging van anderen te laten slagen of adviseren. Je bent bijvoorbeeld zzp’er, werkzaam bij een NGO, een gemeente met transitieplannen of bij een duurzame start- of scale up, of wil je eigen initiatief neerzetten of groter maken.

Lees ter inspiratie de interviews met enkele opvallende changemakers:

Circles? Hoe

Samen ben je sterker. Deze circles gaan niet over quick-fixes of verhalen die mooier zijn dan de taaie werkelijkheid, maar bieden een ontspannen, veilige omgeving met inspirerende inzichten en antwoorden op je praktijkvragen.

Noem het intervisie plus. De intervisie is het steeds vertrekken vanuit jouw situatie, aanpak en vragen. De plus zit hem in de know how vanuit de begeleiders op het vlak van klimaatpsychologie, bewegingsopbouw en persoonlijke leiderschap. Zij kennen systeem- en social change wetmatigheden, basisrollen en -strategieën. Ze weten wat helpt om 100% aan te staan en ervoor te gaan. Ze weten hoe je een leidende coalitie bouwt en waarom die belangrijk is. Ze hebben ervaren hoe je nieuwe vormen kan vinden die beter werken en hoe je kan versnellen en verbreden. En hoe je ervoor kan zorgen dat succes gevierd en geborgd wordt en niet (meer) alleen van jou afhankelijk wordt.

Of noem de circles groepscoaching…. want ze bieden ook een vast reflectie moment en frisse ogen die meekijken met je eigen aanpak, kwaliteiten en motivatie. In de circles gaan we er vanuit dat elke deelnemer ook wat te brengen heeft. De begeleiding zorgt ervoor dat dit optimaal uitgewisseld kan worden en dat er altijd een sterke inleiding en vorm van oogsten is.

Het meedoen aan de circles kan na kennismaking in een doelengesprek om ervoor te zorgen dat de groep een aanvulling en inspiratie vormt voor elkaar en echt past bij waar je staat en heen wilt. De groep is minimaal 4 en maximaal 8 deelnemers groot.

 • Doelengesprek: 1op1 kennismaken, wat zoek je in de circles?
 • Start Circle 1
 • Circle 2
 • Circle 3
 • 1op1 reflectiegesprek.
 • Circle 4
 • Circle 5
 • Slot Circle 6 & changemakers netwerkevent

Samen met de deelnemers organiseren we naar de meest favoriete en passende vorm van een slotnetwerkevent (lunch, borrel, wandeling?), waarbij iedereen 1 of meerdere gasten kan uitnodigen om nog meer changemakers de kans te geven elkaar te versterken.

Wat levert meedoen op? Resultaten

 • Versterkt persoonlijk leiderschap. Je reserveert een vast moment om te verbinden met je eigen duurzame energie: de intrinsieke motivatie die je helpt om door te zetten bij tegenslag en het voorkomen van opgebrand raken door gebrek aan focus of dingen doen die minder goed bij je passen.
 • Makkelijker aan een team of draagvlak bouwen. Je krijgt tips en inspiratie hoe je anderen ‘aan’ kunt zetten en eigenaarschap kan laten nemen voor verandering, hoe je samen met en aan een team bouwt vanuit een coachende communicatie-, leiderschap- of adviesstijl.
 • Handvatten voor deep change. Je hebt geleerd over ‘disruptive change’ en kantelpunten. Je kan de wetmatigheden van systeemdenken en social change theorieën gebruiken voor het vinden van vormen die werken; sneller en breder dan voorheen.
 • Groter en divers netwerk. Je hebt je netwerk versterkt en een nieuwe bron met mogelijkheden en kansen aangeboord.

Hoe werken en begeleiden we?

De changemakercircles worden begeleid door Manu Busschots en wisselende deelbegeleiders die iets bijzonders te brengen hebben.

We werken vanuit enkele gemeenschappelijke uitgangspunten:

 • Praktisch en casegericht. Met twee voeten op de aarde ga je niet zweven als je droomt. We passen de tips en theorie steeds toe op de eigen situatie.
 • Focus. Dat helpt ook voor werken aan grote, complexe zaken.
 • Menselijk. Kwaliteiten en motivatie bepalen de beste vorm, being real.
 • Verschillen verrijken. Iedereen is gelijkwaardig, maar niemand gelijk.

Begeleider Manu Busschots verzorgt sinds 2009 de leergang coachend leiderschap bij SchoolvoorCoaching en in 2013 verscheen zijn coachboek voor managers. Begin 2016 richtte hij KlimaatGesprekken op, waarvoor in 2020 circa 200 vrijwilligers actief zijn in heel Nederland (en ook België heeft nu Klimaatcontact).

Co-begeleider: Suzanne Pepping is bestuurder bij de Michael Derkse foundation (meesterschap in transformatie) en begeleidt als coach mensen, teams en organisaties om te #doenwatklopt. Suzanne zal de eerste twee cirkels begeleiden.

Mogelijke gasten bij het changemakers ontmoetings event.

Praktisch: kosten, locatie, tijden

De circles worden (de eerste keer) niet georganiseerd met winstdoelstelling, maar om duurzame veranderkracht in Nederland te verbinden en versterken. De organisatie van de circles kost echter wel geld. Daarom vragen we voor deelname aan de zes circles en twee individuele gesprekken een bijdrage van 400 euro, ex. BTW (484,- euro inclusief).

De tweede keer onderzoeken we of het financieel duurzaam is om deze circles aan te bieden voor de begeleider(s) en is de prijs 1.475 euro, ex. BTW (1.785 euro inclusief).

De circles zijn in Amersfoort. Op een locatie op loopafstand van het station en parkeergelegenheid voor de deur.

Ze vinden plaats op vrijdag van 9.00-11.00 uur.

De eerste groep: 11 september, 16 oktober (wordt verzet), 20 november, 4 december, 15 januari, 29 januari. Tussentijdse gesprekken: 24 of 25 november. Deze zit vol, alleen wachtlijst is nog mogelijk.

De tweede groep: 12 februari, 5 maart, 26 maart, 23 april, 21 mei en 11 juni. De tussentijdse gesprekken zijn op 14 of 15 april.

Door de Corona maatregelen is er de volgende aanpassing:

1) Als je jezelf aanmeldt, zit je nergens aan vast, maar houden we wel rekening met je bij het eventuele herplannen. De fysieke circles starten in september.

2) De coachgesprekken kunnen tijdens een RIVM proof wandeling in Apeldoorn, of online. Na aanmelding ontvang je opties voor je eerste doelengesprek en kennismaking.

Ik doe mee met de circles en/of de online sessies

Vrijblijvend doelengesprek in Apeldoorn (of online).

In de intake maken we kennis en bespreken we je wens, situatie en vragen. Welke (deep) change wil jij opstarten of succesvoller maken? Dit verkennende gesprek is vrijblijvend en bij voorkeur in de groene buitenlucht in Apeldoorn. Wandelschoenen meenemen.

Andere deelnemers:

“Ik doe mee met de changemaker circles waarin in graag verder wil zoeken hoe ik verandering meer echt in kan zetten en dat het niet bij beleidstukken/beloftes blijft. Dus mijn impact kan vergroten en daarin ook zoeken welke rol ik daarin zelf graag wil nemen. Als ondernemer/onderzoeker/politicus.” – R. Wessels

aanmeld button

Of wil je nog overleggen met mij of de circles wel passen of kennismaken voor individuele gesprekken?