De Ondersteen

Voor mensen met midcareervragen, coaches en managers

Deep changemaker circles

Deep change? Waarover

Iedereen die zich verdiept heeft in de planetaire grenzen weet: geleidelijke verandering schiet tekort. Er is deep change nodig: snel, breed en radicaal. Maar deep change laat zich moeilijk opleggen of plannen. Het levert enorm veel op, maar vraagt ook veel. Lef, inzet, creativiteit, maar ook praktische hulpbronnen, tips en vooral: met zoveel mogelijk kundige mensen eraan werken en nieuwe groepen in beweging krijgen. De vraag staat centraal: hoe laat ik mijn duurzame werk meer impact krijgen?

Changemaker? Voor wie

De circles zijn voor managers, ondernemers, bestuurders, zzp’ers, opiniemakers en andere mensen die verandering teweegbrengen, die leiderschap tonen voor duurzame doelen. Een changemaker kan je zijn door voorop te lopen en zaken te starten, maar ook door ergens zo goed mogelijk uitvoering aan te geven of de beweging van anderen te laten slagen. Je bent bijvoorbeeld werkzaam bij een NGO, een gemeente met flinke transitieplannen of een duurzame start- of scale up, of met een eigen initiatief.

Lees ter inspiratie de interviews met enkele andere changemakers: Femke Sleegers (NGO, burgeractie), Bas Wijnen (duurzame scale up), …. (Overheid).

Circles? Hoe

Samen ben je sterker. Deze circles gaan niet over quick-fixes of verhalen die mooier zijn dan de taaie werkelijkheid, maar bieden inspirerende inzichten, goede connecties en best practices uit de praktijk. En ze bieden een vast reflectie moment en frisse ogen die meekijken met je eigen praktijk. In de circles gaan we er vanuit dat elke deelnemer ook wat te brengen heeft. De begeleiding zorgt ervoor dat dit optimaal uitgewisseld kan worden en dat er altijd een sterke inleiding en vorm van oogsten is.

Het meedoen aan de circles kan op uitnodiging en/of met een matchingsgesprek om te garanderen dat de groep een aanvulling en inspiratie vormt voor elkaar. We werken met minimaal 6 en maximaal 12 deelnemers.

 • Matchingsgesprek: 1op1 kennismaken, wat wil jij brengen en halen?
 • Start Circle 1: Deep change? Systeem- en social change wetmatigheden, basisrollen en -strategie├źn.
 • Circle 2: Vertragen en verdiepen. 100% aan staan en ervoor gaan.
 • Circle 3: Verbinden en verbreden. De leidende coalitie.
 • 1op1 reflectiegesprek.
 • Circle 4: Verbreken en verbouwen. Nieuwe vormen vinden.
 • Circle 5: Versnellen. Het sneeuwbal effect.
 • Slot Circle 6: Successen vieren & borging voor de toekomst.

Wat levert meedoen op? Resultaten

 • Persoonlijk leiderschap. Je reserveert een vast moment om te verbinden met je eigen duurzame energie: de energie die je helpt om een tandje bij te zetten en om door te zetten bij tegenslag.
 • Coachend en dienend leiderschap en teamwork. Je krijgt tips en inspiratie hoe je anderen ‘aan’ kunt zetten en eigenaarschap kan laten nemen voor verandering, hoe je samen met en aan een team bouwt.
 • System en deep change handvatten. Je hebt geleerd over ‘disruptive change’. Je kan de wetmatigheden van systeemdenken en social change theory gebruiken voor het vinden van vormen die werken.
 • Leidende coalitie. “To change everything, we need everyone”. Je hebt je netwerk versterkt over sectoren heen en een nieuwe bron met mogelijkheden en kansen aangeboord.

Praktisch: kosten, locatie, tijden

De circles worden (nu) niet georganiseerd met winstdoelstelling, maar om duurzame veranderkracht in Nederland te verbinden en versterken. De organisatie van de circles kost echter wel geld. Daarom vragen we voor deelname aan de zes circles en twee individuele gesprekken een bijdrage van 50 euro per keer, in totaal dus 400 euro, ex. BTW (484,- euro inclusief).

De circles zijn in Amersfoort. Op een locatie op loopafstand van het station en parkeergelegenheid voor de deur.

Ze vinden plaats op vrijdag van 9.00-11.00 uur.

De eerste cyclus: 11 september, 16 oktober, 20 november, 4 december, 15 januari, 29 januari. Tussentijdse coachgesprekken: 24 of 25 november.

Door de Corona maatregelen is er de volgende aanpassing:

1) Als je jezelf aanmeldt, zit je nergens aan vast, maar houden we wel rekening met je bij het eventuele herplannen. De fysieke circles starten pas in september.

2) De matchingsgesprekken zullen wel tot en met juli plaatsvinden, afgestemd op je agenda. Dit kan tijdens een RIVM proof wandeling in Apeldoorn, of online.

3) Om toch alvast van start te gaan, bieden we in de maand juni een gratis online sessie: “Zes deep change tips”. Het programma is bedoeld als sneak peak op het gedachtengoed, kennismaking met andere ge├»nteresseerden en voor vragen en uitwisseling. Er kunnen maximaal 10 mensen meedoen en duurt een uur.

Ik doe mee met de circles en/of de online sessies

Vrijblijvend matchingsgesprek in Apeldoorn (of online).

In de intake maken we kennis en bespreken we je wens, situatie en vragen. Hoe helder is je ambitie, hoe groot is je invloed? Welke deep change zoek je? De intake is vrijblijvend en bij voorkeur in de groene buitenlucht in Apeldoorn. Wandelschoenen meenemen.

Over de organisatie en begeleiders:

De changemakercircles worden begeleid door Manu Busschots en wisselende deelbegeleiders die iets bijzonders te brengen hebben.

We werken vanuit enkele gemeenschappelijke uitgangspunten:

 • Praktisch. Met 2 voeten op de aarde ga je niet zweven als je droomt.
 • Focus. Dat helpt ook voor werken aan grote, complexe zaken.
 • Menselijk. Kwaliteiten en motivatie bepalen de beste vorm, being real.
 • Verschillen verrijken. Iedereen is gelijkwaardig, maar niemand gelijk.

Begeleider Manu Busschots verzorgt sinds 2009 de leergang coachend leiderschap bij SchoolvoorCoaching en in 2013 verscheen zijn coachboek voor managers. Begin 2016 richtte hij KlimaatGesprekken op, waarvoor begin 2020 ruim 160 vrijwilligers actief zijn op meer dan 70 plaatsen.

Deel begeleiders:

 • Circle 2, over Vertragen en Verdiepen: Suzanne Pepping, die bestuurder is bij de Michael Derkse foundation (meesterschap in transformatie) en als coach mensen, teams en organisaties begeleidt om te #doenwatklopt.
 • Circle 3, over Verbinden en Verbreden: Jeroen Roeloffzen, die mede eigenaar en initiatiefnemer is bij adviesbureau Over Morgen. Zij begonnen in 2012 en zijn in 2020 met 80 adviseurs opgegaan in Arcadis.
 • Circle 4, over Verbreken en Verbouwen: Ernst-Jan Kuiper, klimaatwetenschapper die zeer actief is bij Exctinction Rebellion, dat begin 2018 werd opgericht en inmiddels in meer dan 50 landen honderden afdelingen heeft. Zijn TED-talk verscheen maart 2020.
 • Circle 5, over Versnellen: Juul Martin, die de School voor Wereldverbeteraars oprichtte en eerder bijzondere projecten leidde, zoals een compleet huis bouwen zonder budget. 
aanmeld button

Of wil je kennismaken voor individuele gesprekken?