De Ondersteen

Toegewijd coach en trainer sinds 2007

Aanbevelingen

Mijn klanten zijn vaak goed opgeleide professionalsBranches waar ik veel ervaring heb zijn  onderwijs, overheid en zorgorganisaties.

Recente opdrachtgevers:

 • Hogeschool Utrecht en HKU
 • ROC Twente
 • Universiteit Leiden
 • Leidse Onderwijs Instellingen
 • Gemeente Den Haag
 • Provincie Drenthe
 • Gemeente Almere
 • De Rijksacademie
 • Ministerie van Buitenlandse zaken
 • LUMC
 • UMC Radboud
 • Sint Maartenskliniek
 • IPSE de Bruggen
 • Achmea
 • Stichting Zuidwester
 • Sanoma
 • PGGM
 • Philips

Ook werk ik vaak voor ondernemers en particulieren.
Als freelance trainer werk ik voor gerenommeerde opleidingsinstituten en adviesbureaus.

Aanbevelingen

Over Manu als persoonlijke coach:

 • Anoniem, privé traject:

‘Ik kreeg dieper inzicht in mijn eigen patronen en hoe die mij in de weg kunnen zitten. De volgende stap was het aanpassen of uitvinden van andere manieren om met situaties om te gaan. Ik vond het heel fijn dat je totaal gefocust bent op de cliënt en alles uit de kast trekt om diens zelfinzicht te vergroten en hem/haar een stukje verder te begeleiden op hun pad. In dat proces ben je bereid ook je eigen onzekerheid en kwetsbaarheid te laten zien.’

“Ik raakte langzaam op. Hoewel ik zelf dacht dat ik goed door de reorganisatie heen was gekomen.” Lees Henks verhaal, de aanpak en voor hem verrassende resultaten.

 •  Philip van Lingen, Sanoma:

“Manu is een uitermate professionele en gedreven coach. Is een goede luisteraar en kan scherp analyseren. Weet direkt tot de kern door te dringen en dingen concreet te benoemen. Komt met creatieve aanbevelingen, en begeleidt je actief en enthousiast in het coachingstraject en haalt het beste uit de mensen naar boven.”

 •  Hylke de Cock, Vice President Business Transformation, Philips Electronics:

“Ik raad je aan vanwege je persoonlijke, flexibele en effectieve aanpak. Je ‘durf’ om je coachee aan te pakken / te confronteren.”

 • Anoniem, privé traject:

Wat ik geleerd heb is er meer bij stil te staan wat ikzelf vind en niet eerst bedenk wat alle anderen wensen. Ik kan niet verantwoordelijk zijn voor mijn vrouw, kinderen, en ouders. In de eerste plaats ben ik verantwoordelijk voor mijzelf. Niemand kent mij beter dan ik zelf. Dat verantwoordelijkheidsgevoel kost mij veel energie die ik positiever, anders heb leren gebruiken.

 • Dit was wel een hele leuke (en lekkere!) verrassing na afloop van het coachtraject

taart voor manu

 •  Rob Bello, Resourcemanager, PGGM:

“Knap hoe je wegblijft van de oplossing en mij daar zelf mee laat stoeien. Je kun uitstekend luisteren en dan vervolgens een goede vraag stellen die helemaal niet zo voor de hand liggend lijkt maar wel de juiste is.”

 • Anoniem, privé loopbaantraject:

Ik vond het een bijzondere ervaring en had niet verwacht dat ik er zoveel uit zou halen. Het gemak waarmee jij iemand op zijn gemak stelt en praat is bijzonder prettig. [ …] Ik zou dan zeggen dat je een fijn en rustig persoon bent die goed kan inspelen op de coachingswens en dat ik er veel profijt van heb.

 •  Hergo van Ginkel, directeur basisschool:

“Het bleef niet beperkt tot de zoektocht naar een nieuwe baan (wat past bij mij) maar we gingen nadrukkelijk de diepte in. Mooi! Als ik iets moet noemen: open hart – rechte rug. Nog iets anders: je hebt me laten zien van waaruit ik leef. Ook mooi!”

 • Anoniem, ZZP-er.

Wat is de kern van wat je geleerd hebt. Wat het je gebracht heeft? “Wie ik ben. En dat ik daar ook volledig tevreden mee ben. Weer even scherp gekregen wat mijn beweegredenen zijn. Ook confronterend. Maar ik weet ook dat ik dit ben.”

 • Frans Hasselaar, Art Editor in chief bij Sanoma:

Ik was overspannen geraakt in werk en privé en zocht een nieuwe manier om beide levenssferen tegemoet te treden. Manu is invoelend en bijzonder scherp en kan vrij snel orde aanbrengen in de chaos van gedachten en gevoelens. Daarna begint het werk en je moet het zelf doen, maar zijn analyse creëert een stevige basis om vanuit te gaan werken.

 • Anoniem, ZZP-er:

Ik zocht coaching vanwege de terugkerende en knagende twijfels in relatie tot mijn werk.

Wat ik opvallend goed aan jou vind is je enorme scherpte (in vragen, spiegelen) en wijsheid in combinatie met de warme en kwetsbare persoon die je bent. En dat je daarin heel congruent/echt bent, zowel in persoonlijk contact als via de mail/op papier. 

De kern is dat ik geleerd heb dat ik ten volle aanwezig mag en kan zijn als persoon in mijn werk, maar ook privé en wat me daarin vooruitbrengt of juist belemmert. Dat helpt me om mijn kracht/kwaliteiten ten volle te benutten, mezelf ruimte te geven en vooral ook daardoor meer plezier en energie en minder twijfel in mijn werk te ervaren. En meer compassievol te zijn naar mezelf en mijn eigen “beperkingen”.

 • Roel, privé traject:

Ik was vastgelopen in mijn loopbaan en zocht richting. Ik geef de coaching een 9 (je kent me, dat is dus eigenlijk een 10). Tegen anderen: goede coach, scherp en niet zweverig, maar wel warm. Wil je er alles uithalen, dan zul je dat ook/wel zelf moeten doen. Ik heb onder andere de essentie en volgorde der dingen die belangrijk zijn voor mij geleerd. En ook hoe ik om kan gaan met fluctuaties in het leven, met mijn familie en mijn vrouw.

 • Raoul Oostenbrink, Vice President marketing en sales, 1 doorbraakgesprek:

Ik geef het een 9. De kern van wat ik leerde: dat je jezelf in de weg kan zitten en hoe dit te doorbreken.

Over Manu als teamcoach:

 • Joan Lommen, adjunct hoofdredacteur, Donald Duck redactie Sanoma:

 “Donald Duck is al jaren een prachtig merk in Nederland. Dat is achter de schermen te danken aan een zeer goed op elkaar ingespeeld team. Toen het na 40 jaar tijd werd voor het pensioen van de hoofdredacteur, wisten we dat er een gat zou vallen. Bovendien kwamen er meer veranderingen op ons af, zoals digitalisering van onze producten, een andere manier van werken en druk vanuit de krimpende markt. In overleg met Manu – die al enkele keren als personal coach voor ons had gewerkt – hebben we een plan gemaakt om het  team succesvol met de veranderingen om te laten gaan. Hoewel… plan? Wat me meteen opviel is dat Manu op vriendelijke, maar doordringende wijze het gesprek over de (eigen) verantwoordelijkheden van hoofdredactie en chefs op tafel bracht. Zo ontstond in elke teamsessie een deel van het plan vanuit het team zelf. Dat gaf een groeiend vertrouwen dat dit team met zulke ingesleten manieren, het ook met een nieuwe hoofdredacteur en andere gewoonten, fantastisch zou gaan doen. Van planningen maken, tot het nemen van verantwoordelijkheid, tot manieren van elkaar aanspreken als dingen misgaan. Het kwam allemaal in ons plan. Manu hielp ons om dat gesprek met open vizier te voeren en ook écht te luisteren en door te vragen. We vergaderen nu ook anders, luisteren beter naar elkaar. Het leuke is dat iedereen alle veranderingen nu als een kans ziet. Oude frustraties zijn uitgesproken en eerder verborgen gebleven talenten liggen op tafel. En dat in maar vier teamsessies en enkele individuele gesprekken. Want er moest wel verbouwd worden terwijl de winkel gewoon open was!”

 • Begeleiding van een gemeenteraadsfractie (in 1 dag):

Resultaat: Veel inzicht in het team, in de individuele drijfveren van fractiegenoten, en een “geklaarde lucht” bij onderhuidse spanningen .Het was een erg goede bijeenkomst waarin veel over het onderliggende groepsproces duidelijk werd en veel dingen zijn uitgesproken die noodzakelijk eens op tafel moesten.

Rol Manu: Manu kreeg het voor elkaar om onderhuidse, smeulende spanningen binnen het team aan de oppervlakte te krijgen en die ook echt uit te laten spreken, zonder haast of mantels der liefde. Dat er veel aandacht was voor het onderliggende proces, dwars door de inhoud. Manu toonde een verbluffend improvisatievermogen waardoor we er veel aan hadden.

Over Manu als trainer:

 •  Lia Portegies, programma en procesmanager, Provincie Drenthe

“Manu is een serieuze, toegewijde en inspirerende trainer. Hij heeft de Vliegende Teambrigade van de Provincie Drenthe – onze interne procesbegeleiderspool – met de driedaagse training teamcoaching een flinke boost gegeven. We zijn zelf als team gegroeid. En als teamcoaches hebben we veel bewustzijn ontwikkeld over teamprocessen en nieuwe vaardigheden geleerd voor teambegeleiding. Een fijne training van een fijne trainer”.

 • Beatrijs Smits van Oyen, Orthopedagoog / GZ-psycholoog:

Het m.n. prettige aan jouw manier van trainen vond ik je concreetheid en de vaart die je erin hield zodat de diversiteit van onderwerpen/aspecten groot was. En ik vond het mooi te zien dat je, mijns inziens, goed aansloot bij ieders niveau van eigen ontwikkeling, persoonlijk en refererend aan de zône-vd-naaste ontwikkeling. Én eye-openers gaf, tot het laatste moment.

 • Melva Rosaria, senior communicatie-adviseur Provincie Zuid-Holland:

“Ik heb in 2012 bij Manu de 3-daagse training 1 op 1 coaching gevolgd bij de SchoolvoorCoaching. Manu is in staat een hele diverse groep mensen, die in meer of mindere mate iets met coaching willen of moeten vanuit hun werk of ambitie, één gedeeld beeld en gevoel te geven over coaching. Door Manu heb ik geleerd dat ikzelf dus vooral het instrument ben in een coachingsgesprek en hoe ik mijzelf kan ‘inzetten’. Daarnaast heeft hij mij verschillende modellen geleerd die mij als coach helpen bewust te zijn van wat er in een gesprek speelt en hoe ik in een gesprek meer effect kan hebben.”

Meer weten? Ik beantwoord graag persoonlijk je vragen.